Kolajen İçeriği Zengin Tarifler

Kolajen vücudumuzda en bol bulunan proteinlerden biri olup sindirim sistemi, kaslar, kemikler gibi pek çok yerde bulunmaktadır. Son zamanlarda ise daha çok kozmetik alanda karşımıza çıkarak cildimizi desteklemeye yardımcı olmaktadır.

Vücuttaki kolajen kaybı ortalama 20’li yaşlarda başlar ve yaş ilerledikçe kayıp miktarı artmaktadır. Bu nedenle; doğal yollarla kolajen üretimimizi desteklemek veya takviye olarak kullanarak vücut fonksiyonlarının normal çalışmasına katkıda bulunabiliriz.

Doğal yollardan kolajen üretimini desteklemek için beslenme ve diyet önemli bir yere sahiptir. Diyetimizde kolajen sentezinde görev alan 3 aminoasitten zengin gıdalarla beslenmek vücudumuzda bulunan kolajen seviyelerimizi doğal yoldan arttırabiliriz.

Bu gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kemik Suyu

Kemik suyu, kemik ve bağ dokusu içerdiğinden kalsiyum, magnezyum, fosfor, kolajen, amino asitler ve diğer birçok besin öğesini bulundurarak kolajen sentezine destek sağlamaktadır.

Balık ve Kabuklu Deniz Ürünleri

Balıklar ve kabuklu deniz hayvanları da kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içermektedir.

Tavuk 

İçerisinde bulunan bağ doku ile yoğun bir kolajen kaynağıdır.

Sarımsak

Sarımsak kükürt bakımından yüksektir. Kükürt kolajenin sentezlenmesine ve parçalanmasını önlemeye yardımcı eser bir mineraldir. Sarımsak tüketerek kolajen üretimini artırabilirsiniz.

Kuruyemişler

Kabak çekirdeği, kaju, ceviz gibi enerji deposu olan kuruyemişler vücudun kolajen oluşturma yeteneğini artıran çinko ve bakır içermektedir.

Turunçgiller

İçerisinde yer alan C vitamini ile turunçgiller vücudun kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. 

Kolajenden Zengin Tarifler

Kemik suyu Tarifi

  1. Dana kemiklerini özellikle ayak kemikleri kasapta küçük parçalar halinde dilimlenir.
  2. Önceden ısıtılmış fırında 185 derecede yarım saat pişirilir.
  3. Fırında pişen kemikler tencereye alınır. Tepside kalan yağlar sıyrılarak tencereye alınır.
  4. İçine bol miktarda su konulur. Kaynamaya başladıkça köpükleri alınır.
  5. İsteğe göre büyük dilimler halinde soğan sarımsak ilave edebilirsiniz.
  6. Minimum 12 saat en kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  7. Sürenin sonunda kemik suyunuz koyulaşıp jel kıvamını alacaktır.
  8. Kemik suyunuz çorbalarda ve yemeklerde kullanılmak üzere buzdolabında 3 gün saklanabilir.

Portakallı ve Kinoalı Somon Tarifi

Malzemeler

  • 1 fincan pişmiş kinoa
  • 30 gram somon
  • 2 dilim limon
  • 3 dilim portakal
  • 2 dilim doğranmış tatlı patates
  • 1 dilimlenmiş avokado

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 2 doğranmış sarımsak
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • İsteğe göre tuz ve biber

Yapılışı

Tatlı patatesi 200 derecede fırında 200 derecede pişirin. Pişmesine 15 dakika kala somon, zeytinyağı, karabiber ve limon ve portakal dilimlerini ilave edin. Sosa girecek malzemeleri bir kapta blendırdan geçirin. Bir kaseye kinoaları yerleştirin. Tatlı patates ve somon piştiğinde üzerine arpacık soğanları ve avokadoyla birlikte yerleştirin. Ardından sosu gezdirin.

Afiyet olsun!

https://www.healthline.com/nutrition/collagen#what-it-is-and-uses

Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients9(8), 866. 

Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and skin aging—From the perspective of food nutrition. Nutrients12(3), 870.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.